Канадският режисьор и сценарист, носител на две награди Оскар“, Пол Хагис

...
Канадският режисьор и сценарист, носител на две награди Оскар“, Пол Хагис
Коментари Харесай

Сциентолози замесили режисьора Пол Хагис в дело за изнасилване

Канадският режисьор и сценарист, притежател на две награди „ Оскар “, Пол Хагис се изправи пред съда в Ню Йорк в цивилен развой по обвинявания в обезчестяване, заяви Variety. Той ще дава отговор по заведен още през 2017 година иск от рекламната агентка Хейли Брийст, която твърди, че Хагис я е изнасилил през 2013-а, когато тя е била на 26 години.

Хагис – режисьор на кино лентата „ Сблъсъци “ и сценарист на „ Момиче за милиони “ на Клинт Истууд, е обект и на други обвинявания за полово принуждение от страна на още 4 дами, само че пред съда в Ню Йорк в този момент ще дава отговор единствено по случая с Брийст. По време на встъпителните чувания по делото юристите на 35-годишната през днешния ден жена обявиха пред правосъдните заседатели, че режисьорът е употребявал славата и позицията си в Холивуд, с цел да окаже напън върху нея. „ Ответникът, Пол Хагис, е прочут кино режисьор и сценарист. Той е спечелил два Оскара. Той е надарен. Той е всесилен. Освен това е манипулативен. Доказателствата в този случай ще покажат, че господин Хагис е употребявал уменията си за описване на истории и славата си, с цел да манипулира и нападна уязвими млади дами във филмовата промишленост “, сподели адвокатката на ищцата – Зоуи Залцман, в правосъдна зала в Долен Манхатън. Тя посочи, че Хагис не е спрял, когато Хейли му споделила „ не “, борила се и се съпротивлявала.

Хагис не отхвърля, че двамата са правили секс, само че съгласно обясненията му е било по взаимно единодушие. Защитата твърди, че обвиняването в обезчестяване е възмездие за решението на Хагис да напусне, а след това и да подлага на критика Църквата на сциентологията. Хагис се раздели със сциентолозите през 2009 година, след 30 години поддръжка, поради нейното опълчване на гей браковете. Оттогава той нееднократно е повтарял, че водачите на сектата са се опитвали да „ намерят нечистотия “ по него. „ Сциентологията е доста сполучлива в унищожаването на враговете си, без да оставя нито един пръстов отпечатък “, означи юристът на отбраната Прия Чаудри във встъпителните бележки. Тя посочи, че клиентът й е бил набелязан от църквата, тъй като „ не си е тръгнал безшумно “. Адвокатът на отбраната се базира и на публикация в New Yorker от 2011 година, озаглавена „ Отстъпникът: Пол Хагис против Църквата на сциентологията “, в която кинематографистът предвижда, че до две години хората ще прочетат нещо за него, обвързвано със скандал, който видимо няма нищо общо с църквата.

Адвокатът на Брийст отхвърли опцията клиентката му да има някаква връзка с църквата: „ Хейли Брийст няма нищо общо със сциентологията. Сциентологията няма нищо общо с този случай “.

Делото беше заведено преди съвсем 5 години, когато придвижването #MeToo набираше популярност. Хейли разказала на другари за срещата си с Хагис през 2013 година, само че в никакъв случай не съобщила на полицията, тъй като се страхувала от него и от възможното му възмездие, съгласно нейната адвокатка. Тя означи още, че Брийст почувствала смелостта да приказва, откакто Хагис лицемерно осъдил Харви Уайнстийн в пресата, когато през 2017-а продуцентът беше упрекнат в полово принуждение. 

В гражданския развой, който се чака да отнеме две седмици, известният режисьор е изправен единствено пред евентуални финансови вреди, само че не и пред риск да влезе в пандиза.

През юни Хагис беше забъркан и в следствие в Италия: той беше подложен под домакински арест в хотел в Пулия след показанията на млада британка, която го упрекна, че е имал полови връзки без единодушие от нейна страна в продължение на два дни, до момента в който е бил в Италия за присъединяване в кинофестивала в Остуни. Съдиите отхвърлиха този иск поради многочислени несъответствия и несъгласия в показанията на хипотетичната потърпевша, както и заради проявения от нея несъразмерен интерес към възможните стопански резултати от делото.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР